Kako se zauzeti za sebe?

Od malena nas uče da trebamo poštovati druge, da ih trebamo pozdravljati, zamoliti ako nešto trebamo od njih te zahvaliti za uslugu, ne smetati ako nešto rade, pomoći ako vidimo da trebaju našu pomoć. Zapravo, uče nas da druge stavimo na prvo mjesto, u smislu da im ponudimo da oni biraju što žele i što im treba, a da se mi zadovoljimo onime što ostane. Uče nas i da je važno da predano radimo i ne ističemo se jer će drugi već vidjeti i nagraditi naš rad i postignuća. Je li to dobar put za stjecanje samopoštovanja i zašto nam je samopoštovanje važno?

  • Imati samopoštovanje znači doživljavati sebe jednako važnim kao što doživljavamo druge te poštivati vlastite vrijednost i potrebe kao što poštujemo potrebe drugih.
  • Stavljanje potreba drugih ispred vlastitih potreba je loše jer onda ne znamo hoće li itko vidjeti i pobrinuti se za naše potrebe.
  • Neprestano udovoljavanje tuđim potrebama i žrtvovanje vlastitih nije dobro jer jedino ako se brinemo za vlastite resurse moći ćemo i drugima dati najbolje za sebe.
  • Važno je svaki dan ili svaki tjedan vidjeti što želimo postići i što nam za to treba te si to i osigurati, bilo samostalno ili tako da zamolimo za pomoć.
  • Nebrigom za sebe stvaramo veliki pritisak i odgovornost na druge pa tako izražavamo nepoštivanje i prema njima.
  • Egoizam je stavljanje sebe na prvo mjesto i iskorištavanje drugih, a od egoista se možemo zaštiti upravo samopoštovanjem.
Rješavanje konflikata i kontrola ljutnje

Rješavanje konflikata i kontrola ljutnje

https://www.youtube.com/watch?v=_iQCoj0rNn4 Konflikti stvaraju nelagodu. Teško nam je kad se nađemo u situaciji u kojoj su osobe u konfliktu, a još teže kad smo i mi sami uključeni u konflikt. Konflikt često prate povišeni tonovi, suze i osjećaj nerazumijevanja. Mnogi...

Kvalitetan život u vremenu neizvjesnosti i promjena

Kvalitetan život u vremenu neizvjesnosti i promjena

https://www.youtube.com/watch?v=0HhsLSVKXQ8 Nedavne krize osvijestile su nas da živimo u vremenima neizvjesnosti i stalnih promjena. Svijet kakav smo znali promijenio se preko noći. Morali smo naučiti živjeti u okolnostima u kojima nismo mogli predvidjeti kako će...

Je li optimizam karakterna crta ili naučeno ponašanje?

Je li optimizam karakterna crta ili naučeno ponašanje?

https://www.youtube.com/watch?v=DZmIAV1t8t8 Svi znamo za izreku da je optimistima čaša napola puna, a pesimistima napola prazna. Optimisti imaju pozitivan stav prema sadašnjosti i budućnosti, dok pesimisti imaju negativan. Mnogi misle da je život prepun problema i da...

Persen je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Informacije o lijeku dostupne su na stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Persen je dostupan bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima.

Copyright © 2020 Zentiva d.o.o. Sva prava pridržana.